Askıda yemek var!

‘Askıda Ekmek’ uygulaması ile Türkiye’ye örnek olan Kocaeli’de küçük bir esnafın hayır işlemek isteyen bir müşterisinin bıraktığı para ile başlattığı...

‘Askıda Ekmek’ uygulaması ile Türkiye’ye örnek olan Kocaeli’de küçük bir esnafın hayır işlemek isteyen bir müşterisinin bıraktığı para ile başlattığı ‘Askıda Nohutlu Pilav’ uygulaması sayesinde, ihtiyaç sahiplerinin karnı doyuruyor

Abbas ÇAKAR - HAYIRSEVER vatandaşların yardımlarını gizli olarak yapması, ihtiyaç sahiplerinin ise bu yardımlara en kolay yoldan ulaşmasını sağlayan uygulamalardan biri olan ‘Askıda Ekmek’ uygulamasına, son zamanlarda kendi olmasa da gönlü zengin olan hayırsever bazı simit tezgahı işletmecileri de ‘Askıda Simit’ uygulaması ile katıldı. Her ne kadar ‘Askıda’ adı verilen uygulamanın geçmişi yakın bir zamana dayansa da, aslında Türkiye’de kökeni çok eskilere dayanan çok önemli ve fazlasıyla yararlı bir proje.

UYGULAMA ÇOK BASİT

Bu uygulamada sistem çok basit. Fırına gittiğinizde 2 ekmeğe ihtiyacınız var. Ancak başkaları faydalansın hayrınız olsun istiyorsanız. 2 ekmek alıp, 5 ekmek parası veriyor ve fırıncıya “5 ekmek 3’ü askıda” veya 1 ekmek alırken 1 ekmeği askıda bırakmak istiyorsanız 2 ekmek parası ödüyorsunuz fakat 1 adet ekmek alıyorsunuz. Ekmekleri de satın alırken“2 ekmek birisi askıda” diyorsunuz. Ardından fırın sahibi sizin için askıya yani ekmeklerin biriktiği noktaya bir adet ekmek bırakıyor. Numaratörden de gelen ihtiyaç sahibi görsün diye yazıyor. Gün içinde ihtiyacı olan birisi gelip "Askıda ekmek var mı?" diye soruyor. Eğer askıda ekmek varsa bu kişi ekmeği herhangi bir ücret ödemeden alabiliyor. Uygulamaya katılan ve tezgahlarına ‘Askıda Simit’ yazan simitçilerde ise sistem aynı işliyor. Hatta vatandaş para bırakmamış olsa bile simitçiler gerçekten ihtiyacı olan gelsin yesin diyor.

10 YIL ÖNCE BAŞLADI

Kocaeli Fırıncılar Odası tarafından, 10 yıl önce Ramazan ayında ihtiyaç sahibi olanlar için ‘Askıda Pide’ uygulaması başlatıldı. Uygulamada her fırına bir numaratör koyuldu. İhtiyaç sahiplerinin ücretsiz alması için, belirli bir sayı fırın işletmecileri tarafından karşılanarak bu numaratörler de yer aldı. Ayrıca fırına gelen ve alışveriş yapan hayırseverlerin bıraktığı fazla paraların karşılığı ekmeklerde numaratörlere eklendi. Bu sayede ihtiyacı olan kişiler numaratöre bakarak, askıda ekmek yazan kısma konulan ekmeklerden ihtiyacı kadar aldı. Ramazanda pide olarak başlayan uygulama, hayırsever vatandaşların da ilgi göstermesi ile ‘Askıda Ekmek’ olarak tüm bir yıla yayıldı. Kocaeli Fırıncılar Odası’nın ilk olarak başlattığı proje, kısa sürede bütün illere yayıldı. Hala pek çok ilde çok sayıda fırın bu güzel uygulamayı sürdürüyor.

FİKİR MÜŞTERİDEN GELDİ

Askıda pide, askıda ekmek ve askıda simitten sonra İzmit’te ‘Askıda nohutlu pilav’ uygulaması başladı. İzmit Hürriyet Caddesi üzeri Dündar Rorf İş Merkezi girişinde geçtiğimiz ocak ayında açılan küçük bir işyerinin camlarına yazılar asarak duyurduğu uygulamayı işletmecisi Muhammed Engin şu şekilde anlattı: “Ocak ayında çiğköfte, nohutlu pilav ve benzeri aperatif yemekler hazırladığımız işyerini açtık. İşyerimizi açtığımız 10 gün olmamıştı. Buraya gelen ve nohutlu pilav yiyen bir müşterimiz hesabını verdikten sonra, ’65 lira bıraksam, benim hayrıma nohutlu pilav dağıtır mısınız?’ dedi. Bizim de o an aklımıza bu uygulama geldi. İşyerimizin görünür yerlerine ‘Askıda Nohutlu Pilav’ yazdık. Yazıyı gören ihtiyaç sahibi geliyor. Yaşlı, genç, öğrenci, yolcu veya çocuklar yiyor. Ocak ayından bu yana uygulamayı devam ettiriyoruz” dedi.

HAYIRSEVER ÇOK İHTİYAÇ SAHİBİ AZ

Uygulamayı işyerleri açık kaldığı süre boyunca devam ettireceklerini söyleyen Engin, “İşyerimize gelen veya çevresinden geçen bazı hayırsever vatandaşlar, yazıyı görünce yanımıza geliyor. Bize para vererek hayır için nohutlu pilav dağıtmamızı istiyor. Bize gelen şahısın verirse ismini, vermez ise rumuzunu deftere yazıp bıraktığı para miktarını not alıyoruz. Şu anda defterimizde hayırseverler için dağıtılacak 230 liralık askıda nohutlu pilav var. Şu anda hayırseverlerin ilgisi çok ancak ihtiyaç sahiplerinin talebi az. Tabii bu da dönem dönem değişiyor. Bu uygulamayı yapabilen herkese yapmalarını tavsiye ediyorum. İşyerinin bereketi artıyor. İnsanlara hayır işlemelerinde aracı oluyoruz” şeklinde konuştu.

19 May 2017 - 20:32 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.