İnsanlık suçu olarak değerlendirilmeli

Ankara’da 2015 yılında 103 kişinin hayatını kaybettiği patlamada mahkemenin sonucunun adil olmadığını ifade eden KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş, davanın bundan sonraki süreçte ‘insanlık suçu’ kapsamında ele alınmasını istedi

KESK Şubeler Platformu, Tüm Bel-Sen binasında yaptığı açıklamada 3 yıl önce Ankara’da yaşanan ve 103 kişinin hayatını kaybettiği olayın sonuçlanan mahkeme kararını paylaştı. Açıklamayı okuyan KESK Kocaeli Dönem Sözcüsü, Tüm Bel-Sen Kocaeli Şube Başkanı Erdal Karakuş’a SES Kocaeli Şube Başkanı Gökhan Bektaş, Yapı Yol-Sen Şube Yöneticisi Ali Karaman, BES Şube Sekreteri Yeliz Karstarlı, Tarım Orkam-Sen İstanbul Şube Başkanı Şenay Elhüseyni de eşlik etti. Ayrıca açıklamaya CHP İl Yöneticisi Suca Omurca, MMO Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekçi ve diğer sendikalardan üyeler katıldı.

SORUMLULAR DEĞİL MAŞALAR CEZA ALDI

Açıklanan kararı sendikalılarla da paylaşan Başkan Karakuş, “9 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 10 sanığa örgüt üyeliğinden farklı cezalar verildi. Firari 16 sanığın davası tefrik edilerek bunların yakalanmasına ve haklarında suç duyurusunda bulunulmasına ve tüm sanıkların tutukluluğunun devamına karar verildi. Böylece 10 Ekim Ankara katliamı davasının karar duruşması mahkemeye çıkarılan kimi maşalara çeşitli cezalar verilmesiyle noktalanmış oldu. Nitekim tüm duruşmalarda yaşananlara, siyasi iktidarın ve mahkemenin tavrına bakıldığında davanın birkaç tetikçinin, yardım ve yataklık edenlerin çeşitli cezalarla sonuçlandırılması üzerine kurgulandığı anlaşılmaktadır” dedi.

CİDDİYE ALINMADI

“Yargı sürecinin ilk aşaması sonlansa da adalet yerini bulmadığı için adaletin gerçekleşmesi mücadelemiz devam ediyor” diyen Karakuş şöyle devam etti: “Kararda kastı ve ihmali bulunan bir tane kamu görevlisi hakkında dahi herhangi bir karar verilmedi. Müfettiş raporlarına ve Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin kararına rağmen sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hukuksuz biçimde korundu. Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda adeta katillere Ankara’ya kadar bir koridor açıldığı anlaşılmasına rağmen mahkeme heyeti raporu ciddiye almadığı gibi avukatlarımızın ısrarlı talebine rağmen raporda kastı/ihmali yazılı olan kamu görevlilerini ne sanık olarak yargılamış, ne de tanık olarak dinlemiştir!”

KÖTÜ KOKULAR GELİYOR

Karakuş, “Yargılama boyunca devletin katliamdaki rolü, etkisi ya da gözetiminin olup olmadığı sorgulanmadı, bu yönlü tüm talepler reddedildi! Katillere koridor açan, yol kontrollerini kaldıran katliam olacağı istihbaratını gizleyenler, birçok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan gaz sıkma emri verenler, ambulansların geç gelmesinin sorumlusu olanlar, güvenlik tedbiri almayanlar vs. hiçbir kamu görevlisi, siyasi sorumlular yargılanmadı, dosyaya dahil edilmedi. Maraş Katliamı, 1 Mayıs katliamı, Uğur Mumcu, Hrant Dink ve daha nice cinayetin/katliamın yargı süreçlerinden de biliyoruz ki, eğer devlet meseleyi kapatmaya çalışıyorsa orada kötü kokular geliyor demektir. Bu kadar büyük bir katliamdan devletin habersiz olması en basit ifadeyle yaşamın akışına terstir” ifadelerini kullandı.

İNSANLIK SUÇU OLARAK ELE ALINSIN

“10 Ekim katliamının yaşandığı sürecin siyasal atmosferi de katliamın ayak seslerini açıkça duyurmaktaydı” diyen Karakuş sözlerini şöyle sürdürdü: “7 Haziran-1 Kasım 2015 sürecinde patlayan bombaların, yaşanan katliamların ‘ya biz ya kaos’ tehdidi sonrasında olması ve 1 Kasım sonrasında ise bıçakla kesilir gibi kesilmesinin cevabı bulunmadığı sürece adalet sağlanmış olmayacak, gerçek failler ortaya çıkarılmamış olacaktır. Yargı sürecinin ilk aşaması bitmiş olabilir. Ancak taleplerimizin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Katliam ceza kanununda tarifi yapılan insanlık suçu ile birebir uyuşmaktadır. 10 Ekim katliamını insanlık suçu kapsamında ele almamanın kendisi bile yargının yaklaşımını ele vermektedir. Bu şekilde firari olan sanıkların korunması mı amaçlanmaktadır? sorusunu haklı olarak hem bizler hem aileler sormaktayız. Bu nedenle bundan sonraki yargı sürecinde de davanın insanlık suçu kapsamında ele alınması temel talebimiz olacaktır.”

07 Ağu 2018 - 11:20 - Sivil Toplum


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.