Kocaeli Sanayi Odası eylül meclis toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantıda konuşan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına ekonomik verilere değinerek başladı, “Dış talep ve sanayide ivme kaybı olurken, büyümede tüketim katkısının dikkat çektiğini görüyoruz. En yüksek katkı hane halkı tüketiminden geldi. Harcamalardan ziyade üretim ve yatırımların katkısını önemsiyoruz. Büyümeye ihracat negatif etki ederken, ithalatın da yükseldiğini görüyoruz. İkinci çeyrekte ihracat artış hızında yavaşlamalar olmuştu. En önemli ticaret partnerimiz Avrupa’daki yavaşlamanın da etkisi olduğunu düşünüyoruz.
KUR İHRACATI DESTEKLEMELİ
İthalatın da artmasıyla net dış ticaretin büyümeye katkısı negatif oldu. Tabi arzumuz ihracatın büyümeye katkısının artması yönünde. Döviz kurunun da ihracatı destekleyecek seviyede olmasını önemsiyoruz. Bu durumun, üretilebilme imkanı olan ürünlerin ülkemizde üretilmesini de yönlendirerek tüketim malları ithalat talebinde de yavaşlamayı sağlayacağını düşünüyoruz. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ağustos ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat, 2 milyar 965 milyon dolar, İthalat 6 milyar 786 milyon dolar, İlk sekiz aylık döneme baktığımızda İhracat 24 milyar 990 milyon dolar, İthalat 54 milyar 25 milyon dolar” dedi.
OLUMLU BULUYORUZ
Orta Vadeli Programa da değinen Ayhan Zeytinoğlu, “Yeni OVP’nin öngörülebilirliği destekleyen ve yapısal adımları da içeren bir program olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik AB kurumları ve üye ülkeler nezdindeki çalışmaların yoğunlaştırılmasına ilişkin hedeflerle birlikte yeşil ve dijital dönüşüme odaklanılması çok kıymetli. İşgücü piyasasına yönelik yapısal reformların hayata geçirilmesinin öngörülmesini ve program boyunca istihdamın yıllık ortalama 909 bin kişi artmasının hedeflenmesini olumlu buluyoruz.
ÇALIŞAN SAYIMIZ DÜŞÜK
Bununla birlikte, uzun vadede ise işgücüne katılım oranının, AB ortalaması olan yüzde 75’lere kadar çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de programda da yer verildiği gibi özellikle genç ve kadın istihdamının arttırılması için gerekli teşvik ve sosyal politika mekanizmalarının aktif olarak çalıştırılması ve bu yönde düzenlemelerin hızla uygulamaya konulması önemli olacaktır. Temmuz ayı itibariyle 31 milyon çalışan sayımız var. Avrupa ortalaması 48 milyon kişi, Bizim çalışan sayımız düşük ve Avrupa ortalamasının altında. Diğer taraftan programda yer alan lojistik altyapı ve demiryolu-liman bağlantılarının güçlendirilmesi ve bu kapsamda demiryolu akslarının oluşturulması ile birlikte Anadolu’da yer alan işletmelerin, İstanbul ve Avrupa’ya hızlı demiryolu yük taşımacılığı ile bağlanmasının İç Anadolu’daki sanayileşmeye hız katacağına inanıyoruz. OVP’de bütçe çerçevesinde, kamu cari harcamalarında rasyonelleşme hedefi kapsamında daha düşük maliyetle daha fazla kredi imkânına ulaşabilmek için mali disiplinden taviz vermeden denk bütçenin sağlanması noktasında bu hedeflerin uygulanabilmesi önemli.
YATIRIM İKLİMİNİN İYİLEŞECEĞİNE İNANIYORUZ
Ayrıca gelir vergisi, kurumlar vergisi ve vergi usul kanunu gibi temel vergi kanunlarının adil bir vergi sistemi çerçevesinde güncellenmesi yönündeki düzenlemelerin hayata geçirilmesi hedefini de olumlu karşılıyoruz. Kurumlar vergisinin de Avrupa’da rekabet ettiğimiz diğer ülkelerle benzer oranlara çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Enflasyonla mücadele ve istikrara yönelik içerdiği adımlarla birlikte ülkemizdeki yatırım iklimini iyileştireceğine inanıyoruz. 2004-2005 yıllarında başardığımız gibi başta AB ülkeleri olmak üzere tüm dünyadan yabancı sermaye yatırımları çekebileceğimiz çalışmalara daha çok odaklanarak, OVP kapsamında planlanan hedeflerin kararlılıkla uygulamaya alınmasını bekliyoruz. Fakat programda mutlaka revizeler olacaktır. Kurun hareketleri ile ilgili tahminlerin biraz olması gerekenin altında olduğunu ve bu tahminlerin yukarı yönlü revizesinin gerekeceğini düşünüyoruz. Döviz kurunun olması gereken rakam hala bizim istediğimiz seviyede değil.” dedi
PROJELER SÜRÜYOR
Deprem ilgili de konuşan Zeytinoğlu şunları söyledi, “Bugünkü konumuza dönecek olursak; 99 Gölcük depreminin acıları aradan geçen 24 yıla rağmen hala tazeyken, bu yıl Kahramanmaraş merkezli ve çok büyük bir coğrafyayı etkileyen şiddetli depremler yaşadık. Oda olarak deprem başta olmak üzere doğal afetler konusunda üyelerimizi bilinçlendirmek ve farkındalıklarını arttırmak için bazı projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. 1989 yılında APELL Projesi olarak isimlendirilen kapalı çevrim telsiz sistemini başlattı. Halen devam eden telsiz sistemi projemizde, ağda bulunan ilgili kurumlar ve firmalarımız herhangi bir endüstriyel kaza veya afet anında birbirleriyle kesintisiz haberleşebiliyor. Bu projemizi revize ederek ağı genişletmek için AFAD, ASELSAN, KBB İtfaiye Müdürlüğü ile işbirliği başlattık.
BİRÇOK ÜCRETSİZ EĞİTİM VERDİK
2005 yılında deprem sonrasında, artan engelli sayısının farkındalığıyla Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi (Şuan 135 engelli vatandaşımızı istihdam ediyoruz.) Doğal afetlere ilave olarak özellikle kimyasal bulunduran firmaları ilgilendiren SEVESO Direktifi yakından takip ettiğimiz ve adımlar attığımız bir diğer konu. Firmalarımızın bu sürece eğitimlerle hazırlanmalarına olanak verilmesi için AFAD ile ücretsiz eğitimler (12 günlük) 2018 yılından bu yana KSO Proses Emniyeti Sempozyumu ve Sergisi
(Bakanlıklar, üniversiteler, ilgili STK’lar ve kurum kuruşların desteği ve geniş bir katılım ile / 12-13 Eylül 2023 tarihinde KBB Kongre Merkezinde 4.sünü düzenledik.) Bu yılki ana temamız da “Sanayi Depreme, Diğer Doğal Afetlere ve Büyük Endüstriyel Kaza Risklerine Ne Kadar Hazır?”dı. 2019 yılında KOÜ il “Sanayide Güvenli Yaşam ve İş Sürdürülebilirliği Eğitimleri” seferberliği, Bu eğitimleri Şerif Hocamız ile başlatmıştık.
10 TANE KONUT YAPACAĞIZ
Maliyetleri çok küçük ama faydası büyük olan bu eğitimlerin tanıtımlarını 2019 ve 2020 yıllarında birçok kez yapmamıza rağmen hiç bir firmamızdan talep olmadı. Biz de Oda olarak bir eğitimin maliyetini karşılayarak Mart 2020’de tüm üyelerimize yönelik düzenledik. Fakat sadece 23 firmamız iştirak etti. Bu konuda sizlere selzenişlerimi iletmek istiyorum. Bu arada "El Verin Ev Yapalım" kampanyası ile ilgili duyuruyu tekrar hatırlatmak istiyorum. Konut yapma konusunda adımlarını attık. KSO yönetim kurulu olarak deprem bölgesinde 10 tane konut yapma adına karar aldık. Bu seferberliğe katılmanızı istiyoruz. Firmalarınız bunu gider olarak yazabilir. Konut başı 1 Buçuk Milyon TL. her mecliste dile getirdim maalesef karşılık bulamadık. Hepinizin desteklerini bekliyoruz.”
Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.