Geçim derdi liselere kadar düştü

Meslek lisesi öğrencilerinin gündemi de geçim derdi. Yemek ve ulaşım ücretini karşılamakta zorlanan öğrenciler “Bazen öğün bisküvi ya da cipsle geçiyor. Bir kola için para topluyoruz” dedi.

Okullar açılsa da öğrencilerin gündemi derslerden çok hayat pahalılığı. Meslek liseliler, çözümü evden yemek getirmekte ya da bisküvi ve cipsle öğünü geçiştirmeğe çalışıyor. Bir öğrenci, kola içmek için bile birkaç kişi bir araya gelip para toplamak zorunda kaldığını söylüyor.

EVDEN YEMEK YA DA BİSKÜVİ-CİPS

Sincan'da öğle aralarında bir araya geldiğimiz meslek liseliler, artan fiyatlar nedeniyle beslenme ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını anlatıyor. Sohbet ettiğimiz gençlerin dilinde tek bir cümle var ‘Kantin fiyatları çok pahalı.’ Okul çevresindeki işletmelerde de yemek fiyatlarının yüksek olduğundan yakınan öğrenciler “Fiyatlar hem çok pahalı hem de karşılığında aldığımız yiyecekler doyurucu ve kaliteli değil. Parana kıyıp kantine gidip aldığın tostun için 2 dilim sucuk anca oluyor” diyorlar. Bu yüzden evden yiyecek getirip paylaşarak, ya da birlikte cips, bisküvi alarak öğünü geçirmeye çalışıyorlar. Okul çevrelerindeki parklarda 3-5 kişilik gruplar halinde cips yiyip kola içerek öğün geçirmeye çalışan öğrencilerin sayısı azımsanmayacak derecede fazla.

ULAŞIM ÜCRETİ ÇOK PAHALI

Sanayide küçük işletmelerde ucuz iş gücü olarak çalıştırılan meslek liseliler için bir diğer büyük harcama kalemi de ulaşım. Özellikle dolmuş kullanmak zorunda olan öğrenciler ulaşıma günlük en az 20 TL verdiklerini bunun da ayda en az 400 TL’ye denk gelmesinden yakınıyor. 12. sınıfta yıl boyunca haftada 3 gün staja yapan öğrencilerin bazıları yazlarını stajda geçiriyor. Hatta MESEM’e kayıt olan öğrenciler bütün lise hayatı boyunca hafta içi 4 günü iş yerinde geçiriyor. Staj dışında da birçok meslek liseli aile bütçesine katkı için hafta sonu da çalıştığını dile getiriyor.

ALDIĞIMIZ PARA HİÇBİR ŞEYE YETMİYOR

Öğrenciler staj ücreti olarak ise asgari ücretin üçte biri yani 3 bin 800 TL alıyor. Fabrikada aynı bantta aynı şartlarda çalıştıkları işçilerden çok düşük ücretler aldıklarını belirten bir meslek liseli “Aldığımız bu para birçok şeye yetmiyor” dedi. Stajda bir diğer sorun ise meslek eğitim yerine ayak işlerine koşulan öğrenciler çoğu yerde gündelik işlerde kullanılıyor. Torna bölümünde okuyan bir öğrenci tuvalet temizlerken, elektrik bölümündeki öğrenciye çay servisi yaptırıldığı oluyor.

EKONOMİK KRİZ ÖĞRENCİLERİNDE GÜNDEMİNDE

Ülke gündemini konuşabildiğimiz öğrenciler içinde ekonomik kriz altında yaşamaktan sıkılmışlık hâli hakim. İktidardan yakınan gençler aynı zamanda muhalefetten de memnun değil. ‘Böyle gelmiş böyle gider’ diye düşünenlerin yanı sıra ‘Birleşmemiz, birbirimizi anlamamız lazım ama onu da yapamıyoruz’ diyenler de var.(EVRENSEL)

# bir

21 Eyl 2023 - 14:02 - Kent


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.