Gebze Teknik Üniveristesi'nden akademisyen ve personellerine büyük saygısızlık!

Gebze Teknik Üniversitesi skandal bir karara imza attı. Üniversite yönetimi yarın yetişkin ve eğitimli olan üniversite akademisyenleri ve idari personellerine "Adab-ı Muaşeret Eğitimi" verecek.

Ortaöğretimdeki gerici dayatma ve uygulamalar üniversitelere de sıçradı. Gebze Teknik Üniversitesi, akedemik ve idari personeline yarın hizmet içi eğitim adı altında görgü ve nezaket kurallarına anlamına gelen "Adab-ı Muaşeret Eğitimi" verileceğini duyurdu. Eğitim sendikaları ve akademisyenler bu duruma tepki göstererek "Adab-ı muaşeret yani görgü kuralları genellikle aile içinde, ilkokul ya da ortaokulda öğrenilir. Üniversitede, böyle bir eğitimin verilme talebi kabul edilemez. Kime göre ve neye göre adab-ı muaşeret?" diye sordu. 

EĞİTİM İÇERİĞİ TEPKİYE NEDEN OLDU

Karma eğitim tartışması, “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)" projesi ile lise ve ortaokullara imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlendirilmesi gibi eğitim alanında tartışmalara neden olan ve laiklik karşıtı uygulamalar hız kesmiyor. Son olarak Gebze Teknik Üniversitesi Personel Dairesi Başkanlığı’ndan geçen günlerde üniversitenin akademisyen ve idare personeline "Üniversitemiz 2023 yılı Hizmet İçi Eğitimi Planı kapsamında tüm personele yönelik olarak 26 Eylül 2023 Salı günü “Adab-ı Muaşeret Eğitimi” Microsoft Times [Microsoft Teams uygulaması kastediliyor] üzerinden 2 oturum şeklinde düzenlenecek olup eğitime ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur. Eğitime katılan personelin bir oturuma katılımı yeterlidir" maillerinin gönderildiği öğrenildi. Eğitimin içeriği tepkiye neden oldu. 

KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı Beyzade Sayın, BirGün’e yaptığı değerlendirmede "Hizmet içi eğitimde asıl olan kişilerin bilgisini, becerisini geliştirecek, teknolojik gelişimlere uyum sağlayacak niteliklere uyumlu olmasıdır. Ahlak, örf, adet dediğimiz meselelerin bir bilim yuvasında hizmetiçi eğitimin verilmesi kabul edilebilir değil. Bir üniversitenin böyle bir eğitimi çalışanlarına ister akademik personel, ister idari personel olsun vermesi ya da vermeye kalkışması abesle iştigal bir durum" değerlendirmesini yaptı.

BU EĞİTİMLERE KATILIM OLMAMASI İÇİN ÖRGÜTLEYECEĞİZ

Bu eğitimin reddedilmesi gerektiğini kaydeden Sayın, "Umuyorum ki Gebze Teknik Üniversitesi’nin idari ve akademik çalışanları buna gerekli tepkiyi göstereceklerdir. Biz de bu ve buna benzer eğitimlerin verilmemesi için elimizden gelen mücadeleyi üstleneceğiz. Bizim üyelerimizin mutlaka ve mutlaka bu eğitimlere katılmamasını örgütleyeceğiz" dedi. Eğitimde gericileşmeye ve ÇEDES’e dikkat çeken Sayın, özetle şunları kaydetti: 

SİYASİ İKTİDAR TOPLUM MÜHENDİSLİĞİNE SOYUNMUŞ

"Gerici, dinci cemaat ve vakıflar ile okullarda imzalanan protokoller vardı. Bu protokollere de uzun süre karşı çıktık ve iptal ettirdik. Ama biz örneğin TÜGVA ile olan protokolü iptal ettiriyoruz, TÜRGEV ile bir protokol imzalanıyor. İlim Yayma Cemiyeti’nin bir projesini iptal ettiriyorsunuz bu kez ne olduğu belirsiz bir başka cemaat ortaya çıkıyor. Bunun en son geldiği nokta da ÇEDES projesidir. Bu bize şunu gösteriyor. Karma eğitimin tartışmaya açılması, ÇEDES projesi ve benzeri gerici vakıf ve cemaatlerle yapılan anlaşmaların hepsi aslında bütün sosyal alanın, eğitim alanıyla birlikte gericileşmesine, dincileşmesine ve cemaatlere terk edilmesine yönelik bir hamle. Siyesi iktidar bir taraftan toplum mühendisliğine soyunmuş." 

DÜNYANIN HİÇBİR ÜNİVERSİTESİNDE YAŞANMAYACAK BİR DURUM

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği kurucularından ve eski başkanlarından Prof. Dr. Tahsin Yeşildere ise "Adab-ı muaşeret dediğiniz şey görgü kuralları. Bunlar genellikle aile içinde, ilkokul ya da ortaokulda tamamlanan unsurlardır. Özellikle üniversitede, akademik ve idari personele böyle bir eğitimin verilme talebi kabul edilebilir değildir. Dünyanın hiçbir üniversitesinde yaşanmayacak bir durumdur" diye tepki gösterdi. "Kime göre ve neye göre adab-ı muaşeret görgü kuralları?" diye soran Yeşildere, özetle şu değerlendirmeyi yaptı: 

AKADEMİSYENLERE VE İDARİ PERSONELE SAYGISIZLIKTIR

"Neye göre, niçin yapılıyor? Neden böyle bir şeye gereksinim duyulmuş? Bu aslında akademisyenlere ve üniversitedeki idari personele bir saygısızlıktır. Rektör ve dekanlarda bu akademik sıfatın içinde midir? Onlara da saygısızlıktır. Bu YÖK talimatı mıdır, hükümetin talimatı mıdır? Kim tarafından ortaya atılmıştır bunun da tartışılması gerekir. Hiç kimse de böyle bir derse katılmamalı, reddetmeli. Üniversitenin akademik özgürlürlüklerine de aykırı bir durumdur. Üniversiteye böylesine adab-ı muaşeret gibi bir eğitimin getirilmesine anlam veremiyoruz. Üniversiteler demokratik ve özgür yapılardır, AKP iktidarı bunu yok etmiştir, daha da ileriye götürülmemeli. Bütün üniversitelerin akademik özgürlük ve üniversitelerde demokrasi için direnmesi gerekiyor." (Birgün)

 

 

25 Eyl 2023 - 11:37 - Kent


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.