Elektronik atıklardan günde 1 kilo altın çıkıyor

Kocaeli Gebze ve Dilovası ile İstanbul Tuzla’da faaliyet gösteren bir geri dönüşüm kazanım fabrikası, kendilerine getirilen elektronik atıklardan günde ortalamam 1 kilo altın, 2 kg gümüş ve değişik miktarlarda 30’a yakın değerli maden elde ediyor.

Elektronik atıklardan günde 1 kilo altın çıkıyor
Elektronik atıklardan günde 1 kilo altın çıkıyor
Haber albümü için resme tıklayın

Abbas ÇAKAR- Kocaeli’nde Gebze ve Dilovası ilçelerinde, İstanbul’da Tuzla İlçesinde faaliyet gösteren bir elektronik atık geri kazanım merkezinde, firmalardan ve geri dönüşüm merkezlerinden alınan elektronik atıklar değerlendirilerek, içerisinde bulunan ve değerli maden bulunan parçalar alınıp ayrıştırılarak servete dönüşüyor. Merkezi Dilovasında bulunan ve toplamda 8 bin metre kare alana sahip olan firmanın bir günde yaklaşık 1 kilo altın, 2 kilo gümüş ve değişik miktarlarda 30’a yakın maden elde ediyor.

BİR PARÇADAN 30’A YAKIN DEĞERLİ MADEN ÇIKIYOR

Çalışmaları hakkında bilgi veren geri dönüşüm firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Eker,” Biz şirket olarak 2015 yılında ülkemizde büyük bir boşluk olduğunu düşündüğümüz bu işe yatırım yaptık. Önce Dilovası, sonra Gebze ve Tuzla’da tesislerimizi kurduk. Şu anda bünyemizde 190’sınını kadınların oluşturduğu toplam 210 kişi ile faaliyet gösteriyoruz. Tuzla ve Gebze’de bulunan tesislerimize getirilen atık elektronikler, yani kullanılmaz durumda hurda elektronik eşya ve parçaları, çalışanlarımız tarafından titizlikle değerli parçaları sökülüyor. Bir elektronik parçadan Altın, Gümüş, Bakır, Nikel, Paradyum, kala, alüminyum ve bunun gibi yaklaşık 30’a yakın değerli maden elde ediliyor. Bu parçalar daha sonra Dilovasında bulunan tesisimizde ayrıştırılarak saf maden hallerine dönüştürülüyor ve yeniden kullanıma hazır hale geliyor”

YILDA 6 MİLYAR DOLAR ÜLKEMİZDE KALIR

İşletmelerinde özellikle kadın istihdamına önem verdiklerinin altını çizen Eker, “ Dünyada bu tarzda geri kazanım merkezi olarak hizmet veren 7 büyük işletme var. Bunların hepside devlet destekli kurulmuş. Bizim ülkemizde de, son dönemde geri dönüşüme büyük önem veriliyor. Bizde yeni yatırımlar için planlamalar yapıyoruz. Çünkü bize daha büyük tesisler gerekiyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 20 milyar dolar değerli maden ithalatı gerçekleştiriliyor. Ancak biz Türkiye’de, bu alanda bütün atıkları geri kazanırsak yılda 6 milyar dolar ülkemizde kalır. Size bazı bilgiler vererek bu işin önemini anlatmak istiyorum. Bakın 1 ton cep telefonu parçasından ortalama 1 kilo yarda 1 kilo 200 gram altın elde ediliyor. Biz tesislerimizde günde ortalama 1 kilo altın, 2 kilo gümüş yine önemli miktarlarda değerli madenin geri kazanımını sağlıyoruz. Bunlar tesisimizde saf madene çevrildikten sonra kendi ülkemizdeki rafinerilere kazandırılıyor.

05 Şub 2021 - 12:30 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.