İYİ Parti’nin ideolojisi

JÖN Türkler, aydınlanmacı İttihatçılar, genç cumhuriyetçiler, Atatürk liderliğindeki devrimciler ve çok partili düzenle beraber tüm modernleşme birikimlerine karşı Osmanlı özlemini sunan muhafazakarlar…

Türk yakın tarihinin neredeyse iki asrı bu iki fikrin cebelleşmesine sahne olurken, ilerlemecilerin bir dezavantajı şu oldu:

Tarih yazılırken “erk” onlar olduğu için, zamanın getirdiği şartların halk üzerindeki olumsuz etkilerinin müsebbibi de onlar sayıldı.

Parçalanmış ve yoksullaşmış Osmanlı’dan kalan yokluğun halka yansıması, yaşanan ekonomik buhranlar ve savaşların ülkelere kesine faturası, evet, bunlar halkı pek tabii ki yordu.

1950’de Demokrat Parti’nin iktidara gelmesi ve son 68 yılda muhafazakar partiler halktan yoğun destek alırken Türk modernleşmesinin sembolü olan CHP’nin hep kaybetmesi, 19. Yüzyılın sonu ve 20. Yüzyılın başında CHP fikrinin egemen olması ile açıklanabilir.

Malum, zor dönemlerdi.

***

O gün…

Geçen yıl, ekim…

Yağmurlu bir pazar günü…

İYİ Parti’nin kuruluş gününde sabahın erken saatlerinde salonda iken, bu topraklardaki iki yüz yıllık modern-muhafazakar kutuplaşmasının bitirecek ve her iki fikrin de üreten, güçlü, ülkeye ve topluma faydalı yanlarını ön plana çıkarmaya meyilli bir harekete tanık oldum.

Biz sekülerler Osmanlı’ya biraz dudak bükeriz.

Fakat İYİ Parti’nin kuruluş gününde bin yıl öncesine gittik ve o günden bugüne dünyaya yön veren buluşlara imza atmış isimleri tek tek öğrendik.

Selçuklunun, Osmanlının vizyoner yapısı programa gelinen herkese aktarıldı ve bu yapı, Türkiye Cumhuriyeti ile birleştirildi.

İYİ Parti Lideri Meral Akşener’in konuşması da görsellerle ilişkili… Bu toprakların güçlü, bütünleştiren aklını ön planda tutan bir tutumdu.

***

Ve dünkü kurultayda Akşener’in konuşmasının ilk cümleleri:

“Peygamber efendimizin yolunun yolcuları… Hazreti Ömer’in adaletini rehber edenler… Alparslan gibi kapılar açanlar… Fatih gibi gönül fethedenler… Mustafa Kemal gibi çağı okuyabilenler… Tanrı Dağı kadar Türk, Hira Dağı kadar Müslüman olabilenler, hoş geldiniz.”

***

Pek üzerinde durulmuyor ama Türkiye’deki en büyük toplumsal fay hattıdır modern-muhafazakar ayrışması…

Son 68 yıllık çok partili düzende iktidarlar bu fay hattının kaşınması ile güçlenmiştirler…

Sokak olayları bu hattadır…

Darbelerin temelidir bu hatlar…

Ve bu hatlar, hem modernler için hem de muhafazakarlar için farklı olanı “düşman” gören; farklı olana “Yaşamasın” diyecek kadar dili sert olan yapılardadır.

Misal AK Parti… Sıradan seçimlere dahi “kutsal dava” demekten çekinmemekte… CHP de buna karşılık “kurtuluş savaşı” ifadesi kullanmaktadır.

Ve en önemli konu:

Bu hay hattı, Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesinde de en büyük tehdittir.

En acısı:

Emperyalizm istediği zaman bu hat üzerinde iç savaş çıkartabilir.

***

Hani deniyor ya:

İYİ Parti ideolojisiz…

Bu iki asırlık ayrışmaya son verecek bir eyleme girişmek; bu topraklardaki tüm modernleşmelerin varlığını kendiden öncekine borçlu olduğunu ifade etmek; Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’ü kavgaya tutuşturmamak, bana göre en güçlü ideolojidir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mevlüt Soysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler