İzmit’te fuar alanını kurtarmak

İZMİT’te hızlı konutlaşma yeşil alanları iyice azalttı. Bir zamanlar meyve bahçeleriyle dolu tepeler beton yığınları haline geldi.

17 Ağustos büyük deprem felaketinden sonra Kaboğlu Köyü’ne yapılan Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü, şehir merkezine Adapazarı kadar uzak sayılıyordu.

Şimdi izmit ile Umuttepe arasında neredeyse boş alan kalmadı.

Bu kadar hızlı büyüyen, her yıl nüfusu katlanarak artan bir şehrin nefes alacağı, oksijen üreteceği alanlara da ihtiyacı var. Binaların arasında kaldırıma dikilen fidanlardan bahsetmiyorum.

Tamamen ağaçlarla kaplı, yeşil alanlar olmalı.

İzmit’te Seka Park Alanı bu ihtiyacı bir ölçüde karşılıyor.

Ama İzmit’in elinde çok daha değerli bir bölge olarak Fuar Alanı bulunuyor.

İzmit Fuarıyla ilgili elbette hepimizin güzel anıları var. Geçmişte her yıl yaz aylarında ışıl ışıl lunaparkı, eğlence, müzik, tiyatro gösterileriyle dolu sokaklarıyla aslında İzmit’in sosyal hayatında da önemli bir yere sahipti.

Ancak kısa süre öncesine kadar fuar alanı barların, diskoların, pavyon tarzı müzikhollerin mekanı haline geldi.

Ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın, her yıl en az 2-3 cinayetin işlendiği bir alana dönüştü.

Bir zamalar konser haberleriyle, eğlence hayatıyla haber olan fuar, gazetelerde asayiş sayfalarında sürekli yer almaya başladı.

İnsanların rahatça dolaşamadığı, ailelerin giremediği bir yer haline geldi.

Eski güzel günlerini kaybeden fuar daha sonra atıl hale geldi, belediyenin bazı birimleri buraya kaydırılarak en azından boş kalıp, berduş mekanı olması önlendi.

Ortasında yapay bir göletin de bulunduğu fuar alanının bu şekilde parmaklarımızın arasından gitmesi, gözümüzün önünde erimesi elbette üzücüydü. İzin verilmemeliydi.

Bu bölge yıllardır hazinenin elinde bulunduğu için çivi bile çakılamıyordu. Proje üretilemiyordu.

Sevindirici haber geçtiğimiz günlerde Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın tarafından verildi. Bu devasa alan sonunda hazinenin elinden alınmıştı. Üstelik yalnızca fuar alanı değil, Ömer Türkçakal Bulvarı boyunca uzanan İzmit Körfezi’nin en ucundaki hilal şeklindeki sahil şeridi de bu bölgeyle birlikte Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Lütfen şöyle gözünüzü kapatarak hayal edin. İzmit’in en değerli, şehrin denizle buluştuğu en önemli bölge yemyeşil bir alan olarak korunacak.

Buradan Körfez’e doğru baktığınızda güneş denizin üzerinde kaybolurken, son yıllarda sayıları giderek artan pembe flamingolar kızıla dönen gökyüzünde süzülerek suyun üzerine inecek. Rengarenk balıkçıllar, kuğular, ördekler, adını bilmediğimiz türlü türlü kuşlar etrafında yüzecek. Belki bir gün çok özlediğimiz yunuslar da gelip, bu canlıların arasında zıplayıp oynayacak.

Arkanızda Kartepe, önünüzde bir nehir gibi uzanan Körfez...

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, devir işlemlerinin peşinden işte bu manzarayı oluşturmak, şehre böyle bir değer kasandırmak için koştuklarını ve sonunda başardıklarını söyledi.

İzmit Fuar Alanı, hayalini kurduğumuz bu projeleri yapmak için zor bir bölge değil. Üzerinde yıkılacak yapı yok. Kamulaştırmak için anlaşma yapılması gereken özel konut yok. En büyük engel, devletin hayal edilen projeleri yapmak için bu araziyi bize vermesiydi. Sonunda bu oldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın’ın Ankara ile ilişkileri iyi. Bu bizim için, şehir için büyük şans. Metro yapımını Bakanlığa devrettikten sonra fuar alanının tapusunu aldı. Batıda Gebze’ye, merkezde İzmit’e kısa sürede çok önemli kazanımlar sağladı.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Gürsel - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler