Nuh Çimento, Dilovası ve Halıdere

ÜÇ köylü yan yana…

Ellerinde, kavun, karpuz, domates, patlıcan, biber, salatalık…

Özgür Kocaeli’deki haberin başlığı şu şekilde:

“Taş ocağı kapanınca toprağın verimi arttı! Halıdere’den bereket fışkırıyor.”

Haberde okudum, köylüler artık geçimini tarımla sağlıyormuş…

Herkes mutlu…

Dün, bir taş ocağı griliğinde bir yerleşim yeri iken orası, bugün pazarların en pahalı ürünleri olan ceviz ve kestane çıkıyor topraklardan…

Haberi okuyunca şöyle dedim:

Taş ocakları, çimento fabrikaları… Kısaca, yemyeşil arazilerin üzerini bir yara gibi kaplayan bu şirketlerin sayısı azaltılsa, denetim artırılsa, bir düzen ve intizam sağlansa, Kocaeli’nin dört bir yanı böyle olmaz mı?

***

Bakınız bir yandan kapanan taş ocaklarının ardından topraklarından meyve sebze çıkan bölgelerimizi konuşurken, diğer yandan Hereke gibi turistik bir kenti, Mustafa Kemal Atatürk için dahi büyük öneme sahip olan Hereke’yi “yaşanmaz” bir hale getiren Nuh Çimento’nun açacağı yeni taş ocağını tartışıyoruz.

Hereke şimdi gıpgri…

Hereke şimdi dününü arıyor…

Peki, Dilovası…

***

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Dilovası’ndaki sanayileşme ve çevre kirliliğine müdahil olması, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın Dilovası’ndaki dönüşümü çok önemsemesi ve önemli adımlar atması, orta vadede daha yeşil, daha derli toplu, çevresi daha temiz bir Dilovası göreceğimiz yönünde umutları artırıyor.

Dilovası halkı tam Dilovası ile ilgili hayaller kurarken;

Şimdi de önlerine bir “taş ocağı” meselesi geliyor…

Yer neresi?

Dilovası’nın yeşil kalan birkaç bölgesinden biri olan Çerkeşli’nin bir kilometre uzağı…

***

Çerkeşli…

O bölgeyi bilenlere sordum…

O bölgede yaşayanlar eskiden tarım ve hayvancılıkla geçilirlermiş…

Gençler fabrikalarda çalışmak için tarım ve hayvancılığı bıraksa da bölge hala yeşilmiş…

Peki, taş ocağı orayı ne hale getirecek?

***

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ın Bakan Kurum’a yönelttiği soru önergesindeki bazı ifadeler ilginçti.

Örneğin önergenin gerekçesinin bir bölümünde şu ifadeler var:

“İlçenin kuzey doğu yönünde 500 dönüm genişletilmesi planlanan taş ocağından yükselecek tozların bölgede hakim olan rüzgarın etkisi ile ilçede yaşayan yaklaşık 51 bin kişinin sağlığını tehlikeye atacağını söyleyen mahalle muhtarları, taş ocaklarının bölgede genişletilme çabalarının yetkililer tarafından durdurulması için çağrıda bulunmuşlardır.”

“Söz konusu bölge yerleşim yerlerine çok yakın olduğu gibi Dilovası’na hâkim yüksek bir mevkidir. Dolayısıyla planlanan tesisteki tozların, parçacıkların Dilovası’nın her yerine yayılacağı ve insanların bu kirli havayı solumak zorunda kalacağı çok açıktır. Dilovası halkı bu acı tecrübeyi Kömürcüler OSB ile yaşamış ve maalesef hâlâ yaşamaya devam etmektedir. Bu durumun insan sağlığına olumsuz etkisi bilimsel çalışmalara ve araştırma raporlarına konu olmuştur. Dilovası halkı hayatının sonuna kadar maske ile yaşamak istememektedir.”

***

Özgür Kocaeli’deki haberin başlığı şu şekilde:

“Taş ocağı kapanınca toprağın verimi arttı! Halıdere’den bereket fışkırıyor.”

Sorayım:

Dilovası neden eski günlerine dönmesin?

Çerkeşli’de neden yeniden tarım yapılmasın?

Bırakın eski günleri…

Daha da kirletilmek isteniyor.

Birileri yapmak isterken birileri bozmak için çabalıyor.

Bahçeli’yi haklı

çıkarmak için…

TERÖR örgütü propagandası yapmaktan ceza alan; PKK’yı destekler ifadeler kullanan; PKK’ya yakın bir gazetede nöbetçi genel yayın yönetmenliği görevi üstlenen; FETÖ’nün Ergenekon ve Balyoz tertiplerine müdahil olan; ‘Barış İçin Öcalan’a Özgürlük Platformu’nun mensubu olan Şebnem Korur Fincancı, Türk Tabipleri Birliği Başkanı seçildi.

Herhalde onu seçenler, “TBB kapatılsın, yöneticileri yargılansın” diyen MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi haklı çıkarmak için böyle bir tercihte bulundular.

Kur artışı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Kur benim için hiç önemli değil. Oraya hiç bakmıyorum. Kur artık bizim elimizde” dedikten sonra, ben de Bakan’ın bundan sonraki açıklamalarını dinlememeye karar verdim.

Çünkü bu sözlerin ardından ekonominin düzeleceğine dair ümidimi de kaybettim.

Halkın tüm ihtiyaçlarının dolara endeksli olduğu bir ülkede kuru önemsememek, “Ne haliniz varsa görün!” demenin bir başka şeklidir çünkü…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mevlüt Soysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler