Kartepe teleferiği ve Türkiye’de bir ilk

BELEDİYECİLİĞİN yalnızca İller Bankasından gelen kaynakla “bir şeyler yapmak” değil, aynı zamanda “kaynak yaratarak” halka hizmet etmek olduğunu son dönemde daha çok gördük.

Bakıyoruz;

Metroyu ulaştırma Bakanlığı yapıyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Projesine TÜBİTAK-MAM dahil oldu.

Ankara’ya havale edilen tramvay var…

Aynı şekilde başta Cedit olmak üzere birçok konut projesi…

***

Hem Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın hem de Genel Sekreter Balamir Gündoğdu, Ankara’dan yatırım alma konusunda becerikli kişiler…

Şunu biliyorum:

Ankara’dan proje desteği alabilmeniz için bir projenin çok etraflıca hazırlanması; ve bakanlıklar o dosyayı incelediğinde yatırıma dair öngörülmeyen hiçbir noktanın çıkmaması gerekiyor.

Yani, Ankara’dan bir şey almak da bir “belediyecilik marifeti”…

***

Önceki gün Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal arayıp, “Teleferik lansmanına Sanayi Bakanımız Mustafa Varank katılacak” dediğinde, içimden kurduğum cümle şu oldu:

“Kesin projeye Ankara da dahil olacak!”

Aksi durumdan neden gelsin?

***

Bakınız Kocaeli Büyükşehir Belediyesi içinden geçtiğimiz pandemi döneminde başta esnaflar olmak üzere neredeyse tüm sosyal sınıflara önemli yardımlar yapan belediyelerin başında geldi.

Sadece faturadır, kolidir, esnafa yardımdır vesaire… Bunların bedeli bile 250 milyona yaklaşıyor.

Şöyle bir gerçek var:

Örneğin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi uzun süren temasların ardından metro yapımını Ulaştırma Bakanlığına aktarmayı başaramasaydı, bugün pandemi yardımları bu bedele belki ulaşamazdı.

Yani, bir projeyi Ankara’ya aktarabilmek, o projenin iki katı bedelindeki bir hizmetin Kocaeli’ye yapılması anlamına geliyor.

Bir de şunu eklemek gerek:

Pandemi nedeniyle belediye gelirlerinin düştüğü bir dönemi yaşıyoruz.

***

Ve fakat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın lansmana katılmasının sebebinin “projeyi Ankara’nın yapması” değil, projenin “Sanayi İşbirliği Projesi” çerçevesinde olduğunu programa katılınca anladım.

Bilindiği gibi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi teleferik ihalesini geçtiğimiz ay yapacaktı fakat ihale beklemediğimiz bir şekilde iptal oldu.

İşte iptalin nedeni bu…

Varank ve Büyükakın, teleferiğin Sanayi İşbirliği Projesi içine dahil edilmesine karar vermişler…

Peki, kısa adı SİP olan bu proje ne?

Varank şöyle anlatıyor:

“Yüksek teknolojili ürünlerin dışarıdan hazır alınmasını değil, yerli ve millî bir şekilde üretilmesini benimsiyoruz. Tedarik edilecek ürünün üretiminin yanı sıra, sistem, alt sistem ve diğer tüm bileşenlerinin de yurt içinde tasarlanıp, üretilmesini hedefliyoruz. SİP programıyla; bir taraftan yurt içindeki imkân ve kabiliyetleri artırırken, diğer taraftan yan sanayinin, tedarikçilerin, üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin de projeye katılımını sağlıyoruz. Bakanlığımızın Ar-Ge destekleriyle ortaya çıkan ürünlerin de bu projelerde kullanılmasına olanak tanıyoruz.”

Yani, teleferik projesinin temeline yeni unsurlar eklenecek:

Bakanlık, üniversiteler ve yerli üreticiler…

Ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de SİP’e dahil olan ilk belediye unvanını kazanmış oluyor.

***

Peki, bu projenin avantajları ne?

Bir: Yerli ve milli olması…

İki: Bilimsel altyapısı güçlü olması…

Üç: Ekonomik açıdan Ankara’nın da desteğinin alınması…

***

Evet, Büyükşehir Ankara’nın desteğini alarak önemli projeler gerçekleştiriyor. Ve teleferik de, Ankara’nın desteğinin alındığı başka bir proje olarak arşivlere giriyor.

Şimdiden hayırlı olsun.

…………………….

CHP’lileri anlamıyorum

- Cumhuriyetçilik…

- Halkçılık…

- Laiklik…

- Milliyetçilik…

- Devletçilik…

- İnkılapçılık…

***

Ve ortada bu ilkelerin tamamıyla çatışan bir HDP varken CHP’yi yönetenlerin ve CHP’li belediye başkanlarının HDP sevgilerime İYİ Partililerden çok “CHP’lilerin” tepki göstermesini beklemek kadar doğal bir şey var mı?

***

Şunu ifade etmeliyim ki:

Ben en çok CHP’lileri anlamıyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mevlüt Soysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler