Bu söyleşiyi mutlaka okuyun

ROMANLARIM, öykülerim, oyunlarım… Hemen hepsinde çocuk karakterler vardır ve bu yüzden çocuk psikolojisi ilgilendiğim alanlardan biridir…

Önemli bir ödül aldığım bir tiyatro oyununun başkarakteri asperger sendromu olan bir çocuktu ve o iki saatlik oyunu kaleme almak için günlerce süren okumalar ve dinlemeler yapmıştım…

Öte yandan insan ve çeşitli kırılmaların insana yaptığı tesir birçok romanımın ana temasıydı… Ve kırılanlar arasında çocuklar hep vardı…

Bu sebeple “çocuk” benim sadece insani yanım için değil, edebi çalışmalarım için de büyük öneme sahip…

***

Ve ÖNEM…

Vali Seddar Yavuz, açılımı “Özen Nedenlerin Engelleriyle Mücadele” projesi olan ÖNEM’i tanıtırken salondaydım ve Vali Yavuz’un kurduğu her cümle bana çok değerli gelmişti.

Hemen ardından yazdığım yazıda şu ifadeleri kullanmıştım:

Kocaeli’de ailesi parçalanmış, bireysel ve ailevi sağlık sorunları olan, ailesinde tutuklu bulunan, sosyo-ekonomik yetersizliği olan, bağımlılığı bulunan öğrenciler ile mülteci öğrencilerin sayısı 25 bin…

Yani 25 bin öğrenci, “dezavantajlı” bir şekilde hayat mücadelesi veriyor.

Nedir bu dezavantajlar?

Örneğin akranları gibi eğitim alamıyorlar… Örneğin akranları gibi ekonomik refaha sahip değiller… Örneğin akranları gibi sağlıklı bir ortamda büyümüyorlar…

Ve bu maddeler, çocukları akranlarından geri bırakırken, aynı zamanda ilerleyen yıllarda toplum için “sorun” olmalarına sebebiyet verecek bir iklimde yaşıyorlar.

İşte Vali Yavuz’un geçmişte görev yaptığı illerde de hayata geçirdiği ÖNEM projesi, bu çocukların yaşam iklimlerini değiştiriyor.

Nasıl mı?

Bu çocukların birer hamileri oluyor. Bu hamiler çocukların attığı her adımla yakından ilgileniyor. Ama durun… Hamilik maddiyatla değil, sevgiyle oluyor. Devlet kurumları, belediyeler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, onlara “sağlıklı bir eğitim” alacak her türlü ortamı sunuyor. Proje ile çocukların; temel yaşam becerilerini geliştirmek, sağlıklı kararlar almalarına katkı sağlamak, yeteneklerinin farkına vararak yaşama sevinci kazanmalarını sağlamak, keşifler yaparak kendisinin ve çevresinin farkına varmasına yardımcı olmak, devlet ve millet olarak her zaman yanlarında olunduğunun hissedilmesini sağlamak hedefleniyor.

***

Ve geçtiğimiz günlerde Vali Seddar Yavuz’la sırf ÖNEM projesi ile ilgili söyleşi yapmak için bir araya geldim…

Ve anlattıklarına, anlatış şekline, çocuk psikolojisi, sorunlar ve sorunların çözümüne yönelik sunduklarına öyle şaşırdım ki…

Bir Vali yoktu sanki karşımda…

Bir pedagog vardı…

Bir bilim insanı vardı…

Zaman zaman bir çocuk tiyatrosunun genel sanat yönetmeni vardı…

Bir doktor…

Bir yazar vardı…

***

Drama eğitiminin çocukların özgüvenine olan olumlu katkısını anlattı örneğin; göz teması kurmayan ve konuşurken heyecanlanan çocukların şiirle buluşmasının çocuğa olan katkısına dikkat çekti; hayvanlarla bir arada olmanın, hayvanlara yiyecek ve su vermenin çocuklarda bıraktığı pozitif etkiye vurgu yaptı…

Mesela şunu dedi:

“İletişim gelişiyor, maddi güç artıyor ama insanlar yalnızlaşıyor. Yalnızlaşma başlı başına psikolojik bir sorundur ve bu noktada bilimin desteği alınmalıdır. Çünkü yalnızlaşma, yanlış yerlere sığınmayı mecbur kılar. Bu yanlış yerlerde insanların zarar görmeleri kaçınılmaz olabilir.”

Vali Yavuz, içinden geçtiğimiz zaman ve şartların çocuklara yüklediği “yalnızlık” duygusunun çocuklara vereceği psikolojik zarardan bahsediyor.

Detaya gireyim…

Bir çocuğun dudağındaki yarığın, çenesindeki fizyolojik problemlerin çok basit bir ameliyatla geçebileceğini, fakat kimi ailelerin bu sorunları göremediğini ifade ediyor, “Biz ziyaretlerimizde bu sorunlarla karşı karşıya olan çocukları görüp daha sonra ameliyat ettiriyoruz” diyor.

***

Ve o uzun sohbetten benim için iki başlık çıkıyor:

Bir: Geleceğimiz için geç kalmayacağız…

İki: 10 yıl sonrasının sorunlarını çözüyoruz…

Çünkü bu proje, aileden kaynaklı, ekonomiden kaynaklı, şartlardan kaynaklı eksikliklerin görülmesi ve devletin, “Bu eksiklikleri biz gidereceğiz” demesidir.

Ve çocukların “eşit” şartlarda mücadele etmesinin belirli ölçüde sağlanmasıdır.

***

Yüzlerce söyleşi yaptım…

Bu söyleşilerden hiçbiri için “Mutlaka okuyun!” demedim.

Ama Vali Seddar Yavuz söyleşisi için diyorum…

“Mutlak okuyun!”

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mevlüt Soysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler