İstikamet belli: Tarikat yurtları

Bu yıl yaklaşık 900 bin öğrenci üniversiteye başladı. Öncekiler gibi onların da temel sorunu barınma.

KYK yurtları ihtiyaca cevap veremiyor. Ayrıca son derece bakımsız. Üstelik KYK yurtlarındaki güvenlik endişeleri iki yıl önce Sayıştay tarafından madde madde açıklanmıştı.

Ev yok, ev kiraları uçmuş gitmiş…

Peki ne yapacak bu öğrenciler?

Tüm Türkiye’de ‘Barınamıyoruz’ platformu adı altında bir eylem başlatıldı. İzmit Cumhuriyet Parkı’ndaki öğrenci eyleminde İl Emniyet Müdür Yardımcısı öğrencilere, “Sizin barınma sorununuz yok, dağılın” diyor. Öğrenci yanıt veriyor: “Burası kamusal alan ve bizim barınma sorunumuz olduğundan burada sabahlayacağız…”

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, CHP İl Başkanı Harun Yıldızlı, İYİ Parti İl Başkanı Şanbaz Yıldız, öğrencilere destek veriyor. Başkan Hürriyet, üniversite öğrencilerine Vadi İzmit Evleri’ni açabileceğini söylüyor.

Bu arada Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Aktürk de Cumhuriyet Parkı’na geliyor, öğrencilere koşulların iyileştirileceğini falan söylüyor.

Türkiye’de üniversite gençliğinde istikamet bellidir:

İstikamet tarikat-cemaat yurtlarıdır.

Peki, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu konusunda devletin en başındaki kişi ne düşünüyor?

Geçtiğimiz günlerde meslektaşımız İhsan Çaralan, olup biteni son derece basit bir şekilde izah etmiş, şöyle demişti:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun,“Öğrencilerin barınma sorununu bir yılda çözeceğim” demesine karşı çıkarken, “Çok yurt yaptık. Barınma sorunu abartılıyor. Ortada çözülmesi gereken bir sorun yok” diyerek yanıt veriyor.

Böyle bir yönetim öğrencilerin yurt sorununu çözmek için adımlar atabilir mi?

İktidar, KYK yurtları önündeki uzun kuyruklar karşısında, önümüzdeki birkaç yıl kendisine sıra gelmeyeceğini gören ve kirasını ödeyebileceği bir ev bulmaktan umudunu kesen öğrenci kitlesini adım adım TÜRGEV, TÜGVA, Ensar gibi tarikat-cemaat yurtlarına doğru itiyor.

Biliyorsunuzç, tarikat-cemaat yurtlarına girmenin bir olmazsa olmaz şartı vardır: Tarikat merkezinden gönderilecek “hocaların” yapacağı “dini sohbetlere” ve “etkinliklere” katılmak!

Bugün gelinen yerde üniversite öğrencilerinin barınma sorununun bir krize dönüşmüş olması rastlantı değil, AKP iktidarının “Dindar nesiller yetiştirme” stratejisinin bir ürünüdür. Pandemi bu krizi sadece görünür hale getirmiştir.

Cemaat-tarikat yurtları bu amacın bir dayanağı olarak, üniversite gençliğini fikri olarak kazanmak, böylece ülkede bir türlü oluşturamadıkları “fikri iktidarı” sağlamanın dayanaklarının başlıcalarından birisi olarak devreye sokulmuştur.

Kısacası iktidarın KYK yurtlarının sayısını artırarak ve var olanların da koşullarını iyileştirerek üniversite öğrencilerinin barınma sorununun gerektirdiği biçimde çözmek gibi bir amacı olmadığı gibi, asıl olarak öğrencileri cemaat-tarikat yurtlarına gitmeye zorlayan önlemleri devreye sokarak, kendi ideolojik-siyasi amaçlarını gerçekleştirmek istemektedir.

Ben bunu yedi yıl önce İstanbul’da kızıma yurt ararken bizzat gördüm. Tarikat yurtları son derece bakımlı ve temiz. Sizden para falan da istenmiyor. Ancak, onların dayattığı bir yaşamı kabul etmek zorundasınız!

Barınma ve eğitim hakkı Anayasal bir haktır.

Devlet vatandaşlarının eğitim ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek plan ve yatırımları yapmak zorundadır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Ali Gündoğdu - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket Yerel seçimlerde Derince'de kime oy vereceksiniz?
Tüm anketler