Kocaeli Kitap Fuarı ve gördüğüm onca güzel şey

İŞLER güçler sebebiyle bu sene daha az gittim ama cumartesi günü gördüğüm tablonun ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sadık Uysal’ı arayıp şöyle sordum:

Abi, sence bugün kaç kişi geldi.”

Sayıyı akşam alacağım” dese de ben bir tahminde bulunmasını istedim. Ve bulundu:

140 bin…”

140 bin, benim de aklımdan geçen sayıydı…

Bu yazıyı yazarken cumartesi günü Kocaeli Kitap Fuarı’na kaç kişinin geldiğini bilmiyordum ama diyelim ki 140 bin…

Peki, 140 bin ne demek?

Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş stadyumlarını tıka basa dolduruyorsunuz, üzerine 5-10 bin kişi daha ekliyorsunuz… İşte karşınıza yaklaşık 140 bin çıkıyor…

Olağanüstü değil mi?

***

Söz konusu Kocaeli Kitap Fuarı olunca “Sayıya odaklanmamak lazım” diyenler oluyor elbette… İyi de, neye odaklanalım? Katılımcı sayısı, yayınevi sayısı ve kitap satış miktarı ile birlikte fuarın gücünü kanıtlayan en önemli etmenlerden biridir. Dahası, kitap satış miktarı ve yayınevlerinin karları da katılımcı sayısı ile doğru orantılıdır. Nitekim orada aynı zamanda bir ticari döngü de vardır. Örneğin benim çalıştığım yayınevleri bir kitap fuarına gider. Eğer kazanç azsa sonraki sene o fuara gitmek istemez. Sadece benim çalıştıklarım değil… Tamamı! Dolayısıyla katılımcı sayısı, fuardaki yayınevi ve yazar niteliğini artıran önemli unsurlardan biridir.

Bundan dolayıdır ki, Kocaeli Kitap Fuarı bugün için “zirvede” olan bir kitap fuarı… Yalnızca kent sahiplenmiyor, aynı zamanda Kocaeli markası Kocaeli’nin çevre illerinde de güçleniyor. Bu noktada Kocaeli Kitap Fuarı, Kocaeli tarihinin en önemli “turizm” faaliyetlerinden biri…

***

Cumartesi günü 19.00’da tramvaya binip evime gitmek için üst geçide yöneldiğimde, gördüğüm tablo beni şöyle bir paylaşım yapmaya itti:

“Sıra beklemeyi sevmez insanlar… Ama ben ilk defa sevdim; çünkü beklediğim sıra 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nın çıkışındaki üst geçit sırasıydı. İnsanlar üst geçitte bile sıra bekliyordu. Ve bu durum elbette ki Kocaeli için gurur verici bir durumdu. Çünkü insanlar bu fuara kendi imkanları ile geliyor; gelişte de gidişte de uzun vakitler harcıyorlardı. Misal bugün 3 futbol stadyumunu dolduracak kadar kitap sever bu fuara gelmişti. Tarihi bir gündü.

Şunu da ifade edeyim: Ben fuar için Eskişehir’den gelen birine dahi kitap imzaladım. Bundan dolayıdır ki, Kocaeli Kitap Fuarı artık Türkiye’nin nicelik ve nitelik açısından en güçlü fuarı.”

İki noktaya dikkat…

- İnsanların kendi imkanları ile gelmesi…

- Eskişehir’den Kocaeli’ye gelen birine kitap imzalamam…

İlki çok önemli… Çünkü okullar hafta sonları öğrencileri getirmiyor… Bu yüzden herkes kendi imkanları ile geliyor…

İkincisi… Eskişehir’den gelen kişi ya da kişiler… Bizler geçmiş yıllarda hep İstanbul TÜYAP’a giderdik… Şimdi bakıyoruz, çevre iller Kocaeli’ye geliyor…

***

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, fuarın açılış gününde, “Daha önce hep mayıs aylarında bu fuarı düzenledik. İlk kez ekim ayında düzenleniyor. Ekim ayının mayıs ayına göre daha mı iyi yoksa daha mı kötü olacağını fuar bittiğin” göreceğiz minvalinde bir şeyler söylemişti.

Birkaç sonra bir telefon konuşmamızda ona şöyle demiştim:

Yayınevleri eskiden eylül aylarını çok yoğun geçirirlerdi. Çünkü yeni kitaplarını ekim sonu – kasım başı yapılan İstanbul TÜYAP’a yetiştirmeye çalışırlardı. Şimdi ise yayınevleri eylülden önce çalışmalara başladı. Çünkü hemen hepsi yeni kitapları Kocaeli Fuarı’na yetiştirmeye çalıştılar.”

Nitekim Kitap Fuarı’nda bunu gördük…

Birçok yazar yeni kitabıyla bu fuarda yer aldı…

Bu durumun satışlara da büyük faydası oldu…

***

Şöyle bir örnek vereyim… Yayınevlerinden birinin yöneticisine “Satışlar nasıl?” sorusunu sorduğumda, bana şöyle bir karşılık verdi:

Geçen senenin iki katı oldu. Pazar günü itibariyle üç katına da yaklaşabilir…”

Yani, bu fuarda yayınevleri de kar etti…

Ve bir önemli nokta:

Yayınevleri, kitaplarını internet fiyatının altında satarak kar etti… Çünkü insanlar artık telefonlarıyla bir kitabın taban fiyatını birkaç saniyede öğrenebiliyor. Yayınevleri de “Kitap fuarda satılsın” diyerek kitap fiyatlarını internetteki fiyatın altına indiriyor. Ben bu şekilde 8 tane kitap aldım. Bugün o kitapları internetten satsam kar ederim.

***

Evet, olağanüstü bir kitap fuarı geçti…

Benim için en güzel görüntü ya da en güzel fotoğraf da şuydu:

Sıra bekleyen, sıkış tıkış salonda yürümekte güçlük çeken, ellerindeki kitaplar nedeniyle yorgun düşen insanların bir ortak noktası vardı:

Hepsi mutluydu…

Ve mutluluk insandan insana yayılıyor, daha da büyüyordu…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne, Kitap Fuarı’nda emeği olan herkese teşekkür ederim…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mevlüt Soysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Demokrat Kocaeli Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Demokrat Kocaeli hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Demokrat Kocaeli editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Demokrat Kocaeli değil haberi geçen ajanstır.



Anket AK Parti İzmit Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler